Actinidia

 

Actinidia, Aktinidia, tillhör familjen aktinidiaväxter (Actinidiceae). Släktet omfattar ett femtiotal arter av lövfällande klätter- och slingerväxter från de tempererade delarna av Asien. En del av dem är dioika (tvåbyggare) d.v.s. att han- och honblommor sitter på olika individer. De är i allmänhet inte så kräsna på jorden och en väldränerad humusjord fungerar i de flesta fall. De trivs vanligen bäst i soliga lägen även om halvskugga kan fungera. Förökas med frö och sticklingar.


A. arguta, krusbärsaktinidia, kan bli upp till drygt 5 m hög och har glänsande ovala blad med en kort spets. Blommorna är vita och frukten grågrön och påminnande om kiwifrukt  men är betydligt mindre. Den är ätbar. Härdig till zon III.

Actinidia arguta 870 m.l. (Qwert1234)

A. arguta (foto: Qwert1234)

 

A. chinensis, kiwi eller kinesiskt krusbär, har håriga grova grenar och nästan runda håriga blad som slutar i en spets. De femtaliga blommorna är ljusgula och får en diameter av 3-4 cm. Frukten är den välkända kiwin. Arten är dioik. Den bli 3-4 m hög. Härdig i zon I.

Actinidia chinensis 870.2

A. chinensis

 


A. kolomikta, kameleontbuske, har ganska tunna hjärtformade blad som hos hanplantorna är vita eller rosa på bladets yttre halva. Bladen kan bli upp till 15 cm långa och nästan lika breda.
Rankorna kan bli 6-7 m långa. Blommorna är bara 1-2 cm i diameter och vita eller rosa.
Frukten är ett runt, gulgrönt ätligt bär. Två variteter finns beskrivna: v. kolomikta och v. gagnepainii där den senare har de största bladen. Den har även håriga blommor till skillnad mot den förra. Härdig till zon III.

Actinidia kolomikta 870 m.l. (Bff)

A. kolomikta (foto: Bff)

 

 Tillbaka

Denna sajt använder cookies