Aconitum, stormhattar, tillhör familjen ranunkelväxter (Ranunculaceae) och består av närmare 300 perenna högväxta och kraftiga arter. Stormhattarna förekommer vilt i den tempererade zonen på norra halvklotet. De växer upprätt med ogrenade stjälkar. De flikiga bladen sitter strödda. Blommorna sitter i samlingar i toppen. Dessa har ett karakteristiskt utseende med hjälmformade blomblad. Frukten är en baljkapsel. De vill ha en fuktig och någorlunda väldränerad jord i ett soligt eller halvskuggigt läge. Förökas med frö och delning. Arterna är giftiga.
A. carmichaelii, oktoberstormhatt, kommer från Ostasien och är en drygt meterhög art med djupt inskurna blad och blåvioletta blommor som i regel kommer i augusti-september. Anses härdig till zon VI.
A. lycoctonum (syn. A. septentrionale), nordisk stormhatt, är en upp till 2 m hög ört med fliki-ga, håriga blad. Blomningen inträffar i regel under högsommaren. De egenartade blommorna är violetta, vita eller gulvita. Violetta blommor är vanligast. Flera underarter finns beskrivna.
Arten kommer från Europa inklusive norra Sverige. Härdig till zon VII.
A. lycoctonum
A. napellus, äkta stormhatt, är en drygt meterhög art med ursprung i Europa och finns sällsynt förvildad i Sverige. De kala bladen som kan bli upp till decimetern långa och breda är djupt flikiga. Blommorna är mörkt blå till blåvioletta och kommer under perioden juni-september. Växer i regel på fuktiga och näringsrika marker. Arten är mycket giftig. Härdig i hela landet.
A. napellus
Denna sajt använder cookies