Achillea

 

Achillea, röllikor, tillhör familjen korgblommiga växter (Asteraceae tid. Compositae) och är ett släkte med örtartade perenner som omfattar drygt ett hundratal arter. Arterna är parbladiga. De är inte kräsna med jorden men vill generellt inte ha det för blött. Plantera dem i ett soligt läge. De kan förökas genom frö samt delning.

A. chrysocoma (syn. A. aurea), gullröllika, är en liten art med blad som kan föra tankarna till ormbunkar. Den har små gula blommor i en blomkvast. Härdig till minst zon III.

A. filipendulina, praktröllika, är en meterhög art med guldgula blommor i täta samlingar. Blommar i regel i juni-augusti. Härdig till zon VII.


A. millefolium, röllika, växer vild i hela landet. Denna lågväxande art trivs bäst i sandjord i ett soligt läge. Bladen är dubbelt till tredubbelt parbladig. Blommorna är vita till mörkt rosa. Den brukar blomma under hela sommaren. Arten  är indelad i tre underarter. Härdig i hela landet.

Achillea millefolium (att. Doko)
A. millefolium (foto: Doko)


A. ptarmica,
nysört eller tusensköna, är en perenn med enkla och strödda blad. Dessa är tandade och lansettlika. Plantan blir 5-6 dm hög. Den blommar vanligen under högsommaren. Blommorna är vita eller gulvita. Nysörten växer vild i större delen av landet.


 

 Tillbaka

Denna sajt använder cookies