Acanthus

 

Acanthus, akantus,tillhör familjen akantusväxter (Acanthaceae) och är ett litet släkte med ett trettiotal arter. De återfinns i både de tropiska, subtropiska och varmtempererade zonerna i medelhavsområdet samt Asien. Arterna har läppformade blommor som bildar täta blomställningar. Det finns både perenner och halvbuskar. De trivs i en någorlunda väldränerad humusjord i sol eller halvskugga. Förökas med frö, delning och rotsticklingar.


A. balcanicus, (syn. A. hungaricus), långakantus, påminner om mjukakantusen. Den har djupt flikiga blad som kan bli nära metern långa. Blommorna är vanligen vita och violetta eller purpurfärgade. Har sitt ursprung i sydöstra Europa. Bör vara något härdigare än A. mollis.

A. mollis, mjukakantus, är en mer eller mindre städsegrön perenn med stora, djupt flikiga glänsande blad. De ljust violetta blommorna sitter på meterhöga blomställningar. Anses i regel härdig till zon II men bör vintertäckas vid svår barfrost. Självsår sig gärna. Denna art kommer från Sydeuropa.

Acanthus mollis 870

 A. mollis

 

A. spinosus, taggakantus, har långa mycket djupt flikiga och taggiga blad. Blommorna är vita och violetta. Arten kommer från södra och sydöstra Europa.

 


Tillbaka

Denna sajt använder cookies