Abies

 

Abies, ädelgranar är i allmänhet lättodlade och trivs i en väldränerad  jord som gärna har ett lågt pH-värde. Plantera dem i ett soligt eller halvskuggigt läge. De tillhör familjen tallväxter (Pinaceae). De skiljer sig från de vanliga granarna (Picea) genom att ha mjukare och ofta trubbigare barr samt upprättstående kottar. Det finns ett femtiotal arter som har sin utbredning i norra halvklotets tempererade zon. Samtliga arter är städsegröna. Förökas med frö.


A. alba, silvergran, är en europeisk art med mjuka trubbiga barr påminnande om idegranens. Växtsättet är koniskt som ung men får ofta ett mera oregelbundet utseende som äldre. Mogna kottar är bruna. Trädet kan bli åtminstone 30 m högt med tiden. Härdig till zon VI.

Abies alba 570.1

Abies alba

 

 

A. balsamea, balsamgran, kommer från södra Kanada och nordöstra USA. Den har smala trubbiga barr och mörkt violetta kottar. Trädet kan bli ca 25 m högt. Det finns dvärgformer av arten i odling. Härdig till zon V ev. VI.

A. concolor, coloradogran, är en art från sydvästra USA och norra Mexiko som där kan bli 40 m högt. Så hög blir den dock inte hos oss. Barren är smala, något blåaktiga och trubbiga medan de upprättstående kottarna är gråaktiga med en svag ton åt violett  när de mognat. Härdig åtminstone till zon V.

Abies concolor 870 m.l. (Wing-Chi Poon)

Abies concolor (foto: Wing-Chi Poon)

 

 

A. homolepis, nikkogran, är en snabbväxande japansk ädelgran med något spetsiga gröna barr och gråvioletta kottar. Den blir med tiden 25-30 m hög. Härdig till minst zon IV.

A. koreana, koreagran, är en småväxt art som ofta bara blir runt 15 m hög. Den har mycket vackra blåa till blåvioletta kottar och gröna till grågröna korta trubbiga barr. Härdig till zon IV.

Abies koreana 570.2

A. koreana

 

 

A. lasiocarpa (syn. A. subalpina), berggran, är en amerikansk art som har ett utbredningsom-råde som sträcker sig från norra Kalifornien upp till Alaska. Det är en relativt småvuxen art som sällan blir mer än 20 m hög. De trubbiga barren är ofta vackert blågröna. Härdig till zon VII.
A. nordmanniana, nordmannsgran (brukar säljas under namnet kungsgran som julgran), är en art från Kaukasus och Mindre Asien som kan bli upp mot 60 m hög i naturen. Arten förekom- mer på upp till drygt 2000 m höjd. De mörkt gröna barren är 2-3 cm långa, glansiga, platta och trubbiga. Undersidan är försedd med två ljusa strimmor. Härdig till zon IV.

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies.